Online VCA Check: Wat is het en hoe werkt het?

Het Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (VCA) certificaat is een belangrijke certificering voor bedrijven die werken in de bouw, industrie en petrochemie. Het certificaat geeft aan dat een bedrijf voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Om het certificaat te verkrijgen moet een bedrijf een VCA audit ondergaan. Een onderdeel van de audit is de VCA check. In deze blog gaan we dieper in op de online VCA check, wat het is en hoe het werkt.

Wat is de VCA check?

De VCA check is een onderdeel van de VCA audit. Bij de VCA check wordt er gekeken naar de veiligheidsprocedures en -voorschriften die binnen het bedrijf gelden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de veiligheidsinstructies die aan medewerkers gegeven worden, of er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig zijn en of er een ongevallenregistratie bijgehouden wordt. De VCA check is een belangrijk onderdeel van de VCA audit, omdat het aantoont dat een bedrijf daadwerkelijk voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Hoe werkt de online VCA check?

De online VCA check is een nieuwe manier om de VCA check uit te voeren. Waar voorheen een auditor naar het bedrijf toe kwam om de VCA check uit te voeren, kan dit nu ook online gedaan worden. Bij de online VCA check maakt een auditor gebruik van een videoverbinding om het bedrijf te inspecteren. Tijdens de videoverbinding kan de auditor vragen stellen aan de medewerkers en kan hij of zij zien of de veiligheidsprocedures op de juiste manier worden gevolgd. De online VCA check heeft als voordeel dat deze efficiënter is dan de fysieke VCA check. Bedrijven hoeven geen tijd meer vrij te maken voor de auditor en de auditor hoeft niet meer te reizen.

Voordelen van de online VCA check

De online VCA check heeft verschillende voordelen ten opzichte van de fysieke VCA check:

Tijdsbesparing

Een van de grootste voordelen van de online VCA check is de tijdsbesparing. Voorheen moest een auditor naar het bedrijf toe komen om de VCA check uit te voeren. Dit kostte niet alleen tijd voor de auditor, maar ook voor het bedrijf. Met de online VCA check kan de auditor efficiënter werken en hoeft het bedrijf geen tijd vrij te maken voor de auditor.

Kostenbesparing

Naast de tijdsbesparing kan de online VCA check ook leiden tot een kostenbesparing. Het bedrijf hoeft de auditor niet meer te voorzien van koffie en lunch en er zijn geen reiskosten meer.

Flexibiliteit

Met de online VCA check is het ook mogelijk om de check buiten kantooruren uit te voeren. Dit kan handig zijn voor bedrijven die bijvoorbeeld in ploegendienst werken en geen medewerkers beschikbaar hebben tijdens kantooruren.

Veiligheid

De online VCA check kan ook bijdragen aan de veiligheid van de auditor. Bij sommige bedrijven is het werken met gevaarlijke stoffen of op grote hoogte vereist. Met de online VCA check hoeft de auditor niet meer fysiek aanwezig te zijn op deze locaties en kan hij of zij de check uitvoeren vanuit een veilige omgeving.

Milieuvriendelijkheid

Tot slot is de online VCA check ook milieuvriendelijker. Er is minder reisverkeer en er wordt minder papier gebruikt bij de online VCA check. Dit past goed bij de eisen die gesteld worden aan bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

Hoe kan een bedrijf de online VCA check aanvragen?

Een bedrijf kan de online VCA check aanvragen bij een VCA certificerende instelling. De VCA certificerende instelling kan het bedrijf meer informatie geven over de mogelijkheden en het proces van de online VCA check.

Conclusie

De online VCA check is een efficiënte en veilige manier om de VCA check uit te voeren. Bedrijven kunnen hierdoor tijd en kosten besparen en de audit kan flexibeler worden ingepland. Daarnaast is de online VCA check ook milieuvriendelijker. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de online VCA check kunnen contact opnemen met een VCA certificerende instelling voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

  1. Moet ik nog steeds aan alle eisen voldoen als ik de online VCA check doe?

Ja, bij de online VCA check wordt er nog steeds gekeken of het bedrijf voldoet aan alle eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

  1. Moet ik speciale software installeren voor de online VCA check?

Nee, meestal wordt er gebruikgemaakt van videoconferencing software die ook op uw computer of telefoon beschikbaar is.

  1. Moet ik mijn medewerkers voorbereiden op de online VCA check?

Ja, het is belangrijk dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de online VCA check en weten wat er van hen verwacht wordt tijdens de check.

  1. Is de online VCA check duurder dan de fysieke VCA check?

Dat verschilt per certificerende instelling. Het is goed om hierover te informeren bij de certificerende instelling.

  1. Is de online VCA check net zo betrouwbaar als de fysieke VCA check?

Ja, de online VCA check wordt uitgevoerd door een gecertificeerde auditor en is net zo betrouwbaar als de fysieke VCA check.

online vca check