Geldigheid VCA Controleren: Tips en Informatie

Het is van essentieel belang om de geldigheid van een VCA-certificaat te controleren voordat je werknemers inhuurt of aanneemt voor een klus. Een VCA-certificaat laat zien dat een werknemer of aannemer veilig werkt en op de hoogte is van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften op de werkvloer. In dit artikel zullen we bespreken waarom het belangrijk is om de geldigheid van een VCA-certificaat te controleren en welke stappen je moet nemen om dit te doen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een VCA-certificaat?
 2. Waarom is het belangrijk om de geldigheid van een VCA-certificaat te controleren?
 3. Hoe controleer je de geldigheid van een VCA-certificaat?
  1. Online controleren
  2. Telefonisch controleren
  3. Via de VCA-exameninstelling
 4. Wat te doen als het VCA-certificaat niet geldig is?
 5. Tips voor het controleren van de geldigheid van een VCA-certificaat
 6. Conclusie
 7. Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is een VCA-certificaat?

Een VCA-certificaat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit certificaat laat zien dat een werknemer of aannemer veilig werkt en op de hoogte is van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften op de werkvloer. Het VCA-certificaat is bedoeld voor werknemers en aannemers die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico, zoals werken op hoogte, werken met gevaarlijke stoffen of werken in besloten ruimtes.

2. Waarom is het belangrijk om de geldigheid van een VCA-certificaat te controleren?

Het is van groot belang om de geldigheid van een VCA-certificaat te controleren voordat je werknemers inhuurt of aanneemt voor een klus. Wanneer je een werknemer inhuurt met een ongeldig VCA-certificaat, loop je risico op boetes en aansprakelijkheid voor eventuele ongevallen op de werkvloer. Daarnaast kan een werknemer met een verlopen VCA-certificaat niet meer aantonen dat hij of zij veilig werkt en op de hoogte is van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften op de werkvloer.

3. Hoe controleer je de geldigheid van een VCA-certificaat?

Er zijn verschillende manieren om de geldigheid van een VCA-certificaat te controleren:

3.1 Online controleren

Het is mogelijk om de geldigheid van een VCA-certificaat online te controleren via de website van de VCA-exameninstelling. Hier kun je het certificaatnummer invoeren en direct de geldigheid van het certificaat controleren.

3.2 Telefonisch controleren

Daarnaast kun je ook telefonisch contact opnemen met de VCA-examen

3.3 Via de VCA-exameninstelling

Een andere optie is om via de VCA-exameninstelling de geldigheid van het VCA-certificaat te controleren. Dit kun je doen door contact op te nemen met de VCA-exameninstelling en het certificaatnummer door te geven. Zij kunnen dan direct de geldigheid van het certificaat controleren en je informeren over de status ervan.

4. Wat te doen als het VCA-certificaat niet geldig is?

Als je ontdekt dat het VCA-certificaat van een werknemer niet meer geldig is, dan moet je hier actie op ondernemen. Het is in dit geval niet verstandig om de werknemer in te huren voor werkzaamheden waarbij een geldig VCA-certificaat vereist is. Je kunt de werknemer vragen om het VCA-examen opnieuw af te leggen om het certificaat te vernieuwen. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om een andere werknemer in te huren met een geldig VCA-certificaat.

5. Tips voor het controleren van de geldigheid van een VCA-certificaat

Om ervoor te zorgen dat je altijd werknemers inhuurt met een geldig VCA-certificaat, zijn hier een aantal tips:

 • Controleer de geldigheid van het certificaat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar of bij het aannemen van nieuwe werknemers.
 • Maak gebruik van de online mogelijkheden om de geldigheid van het certificaat te controleren.
 • Zorg ervoor dat je altijd het certificaatnummer bij de hand hebt wanneer je de geldigheid wilt controleren.
 • Informeer bij de VCA-exameninstelling over de geldigheid van het certificaat als je twijfels hebt.

6. Conclusie

Het controleren van de geldigheid van een VCA-certificaat is van groot belang om ervoor te zorgen dat je werknemers veilig werken en om boetes en aansprakelijkheid te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om de geldigheid van het certificaat te controleren, zoals online of telefonisch. Als je ontdekt dat het certificaat niet meer geldig is, moet je hier actie op ondernemen en de werknemer vragen om het examen opnieuw af te leggen.

7. Veelgestelde vragen (FAQ)

 1. Wat is een VCA-certificaat?
 • Een VCA-certificaat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit certificaat laat zien dat een werknemer of aannemer veilig werkt en op de hoogte is van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften op de werkvloer.
 1. Hoe controleer ik de geldigheid van een VCA-certificaat?
 • Je kunt de geldigheid van een VCA-certificaat controleren via de website van de VCA-exameninstelling, telefonisch contact opnemen met de VCA-exameninstelling of via de VCA-exameninstelling zelf.
 1. Hoe vaak moet ik de geldigheid van een VCA-certificaat controleren?
 • Het is verstandig om de geldigheid van het certificaat regelmatig te controleren
geldigheid vca controleren geldigheid vca controleren